KLAUSIES!

 

Atrodi un izlasi Bībeles pantu, kas izmainīs tavu dzīvi - Jāņa evanģēlijs 3:16

LEPNĪBAS BĪSTAMAIS SLAZDS PDF Drukāt E-pasts
Autors LEPNĪBAS BĪSTAMAIS SLAZDS   

Līdzīgi kā vēzis vai augsts asinsspiediens, lepnība var būt klusā slepkava. Pirms dažiem gadiem dziedātāja/komponista Rodžera Millera dziesmā tika apraudāts augstais šķirto laulību procents: "Tā ir mana pārliecība, ka lepnība ir galvenais iemesls, kādēļ samazinās vīru un sievu skaits."

Lepnība ir ne tikai galvenais cēlonis attiecību saraušanai, bet tāpat var būt cēlonis sliktiem darījumiem biznesā, konfliktiem ģimenē un kariem. Tā mums var likt meklēt gandarījumu un atriebību. "Viņi šāva pirmie." "Tā teritorija bija mūsējā jau pirms tas notika." "Mēs gribam labākus nosacījumus un lielāku gabalu no pīrāga." "Pret mani izturējās ļaunprātīgi."

Pirms daudziem gadiem es stāvēju pie savas kafejnīcas letes, kad tajā ienāca sens draugs. Viņš izpētīja ēdienkarti uz sienas un uzdeva man jautājumu, vai es zinu, kā pagatavot visu tajā minēto. Es ātri atbildēju, ka es esmu izstrādājis visas receptes un apmācījis baristas. Tādēļ jā, es zinu gan, kā pagatavot dzērienus. Fakts, ka es šo sarunu atceros pat pēc 15 gadiem, man atgādina, cik ļoti vainīgs es biju savā lepnībā. Mans ego tika izaicināts, un es sajutu nepieciešamību sevi aizstāvēt.

Iespējams, es jutos nedrošs vai arī vēlējos viņam parādīt, ka pilnībā kontrolēju situāciju un tajā skaitā arī ēdienkarti. Esmu pārliecināts, ka tajā dienā varēju atbildēt daudz bezbēdīgāk un drīz vien šo notikumu jau būtu aizmirsis. Patiesībā pavisam nesen līdzīgā situācijā es vienkārši pasmaidīju un apstiprināju, ka zinu gan. Tā bija daudz labāka atbilde. Man patīk Salamana pamācībās 14:3 dotais padoms: "Neprašu mutē ir rīkste viņu lepnībai, bet gudrie savas mutes vārdus lieto ar apdomu."

Lepnums atsedz savu nepatīkamo seju, kad mēs to vismazāk gaidām. Tas liek mums aizstāvēties pat vismazākā izaicinājuma gadījumā. Tas liek mums pazemināt citus, lai izceltu sevi caur aizvainojumiem un pazemojumiem. Vispārējā gadījumā uzmākšanās iemesls ir sevis izcelšana, kādu citu sagraujot. Mēs daudz dzirdam par seksuālu uzmākšanos darba vietās. Nemēģinot šo problēmu vienkāršot, bieži vien tās cēlonis ir vīrieša vēlme paaugstināt savu deformēto vīrietības pašvērtējumu vai arī slēpt savu nedrošību. "Kur nāk lepnība, tur nāk arī negods, bet gudrība mīt pazemīgajos" (Salamana pamācības 11:2).

Tomēr ir vēl viena lepnības puse, ko vajadzētu apsvērt. Mateja evanģēlijā 22:39 Jēzus mūs māca mīlēt savus tuvākos kā sevi pašu. Šajā pavēlē Jēzus ievij nepieciešamību mums mīlēt pašiem sevi, lai varētu mīlēt citus. Lepnums mums liek izcelt savu darbu, mēs lepojamies ar saviem sasniegumiem un vēlamies, lai mūsu labos darbus redz citi. Un lepnums mani iedrošina rūpēties par savu fizisko ķermeni.

Biznesa cilvēkiem, it īpaši uzņēmējiem, ir jāspēj sevi izcelt, bet mums jāspēj to darīt tā, lai lepnums nekļūst par grēku - koncentrējoties uz sevi un saindējot attiecības. Ir smalka līnija starp lepnumu un augstprātību, un starp pašapziņu un pārspīlētu lepnumu. Lai zinātu, kur atrodas šī robežlīnija, nepieciešamas gudrība un spēja novērtēt. Pazemība ar pretestību var kļūt netverama, ja trūkst Dieva gudrības.

© Džims Matiss ir fotostudijas īpašnieks Overland Park, Kanzasā, kura specializējusies komerciālo un scenogrāfisku portretu izgatavošanā. Džims ir autors grāmatai par digitālo fotogrāfiju "Augstas veiktspējas fotokameras vienkāršiem cilvēkiem". Iepriekš viņš vadīja kafejnīcu kā arī bija Kanzasas pilsētas CBMC izpilddirektors Misūri.


Jautājumi pārdomām/diskusijai:

1. Kad dzirdat vārdu "lepnums", it īpaši saistībā ar darba vidi, kāda ir jūsu pirmā reakcija - pozitīva vai negatīva? Paskaidrojiet savu atbildi.

 

2.  Kāda, jūsuprāt, ir atšķirība starp veselīgu, produktīvu lepnumu un tādu lepnumu, kurš izraisa konfliktus un izposta attiecības? Vai varat minēt kādu novērotu piemēru?

 

3. Kā mēs varam justies lepni par to, kas esam, un darbu, ko darām, šā vārda labākajā nozīmē, nešķērsojot robežlīniju ar augstprātību, egoismu un kārdinājumu izcelt sevi uz citu rēķina?

 

4. Kādēļ, jūsuprāt, biznesa un profesionālajā vidē pārmērīgs lepnums ir regulāra parādība, kamēr pazemība šķiet salīdzinoši reta?

 

Piezīme: Ja jums ir Bībele un jūs vēlaties lasīt vairāk par šo tēmu, lasiet :

Salamana pamācības 12:9, 13:10, 15:33, 16:5,18-19, 18:12, 21:4, 22:4, 29:23.

 

Lai reģistrētos uz regulāru Pirmdienas mannas saņemšanu sūtiet pieteikumu uz: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu

CBMC – LATVIJA: Dainis Šmits, prezidents (e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu )

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2014 / www.cbmc.lv

CBMC INTERNATIONAL: Jim Firnstahl, President

2850 N. Swan Road, Suite 160
▪ Tucson, Arizona 85712 ▪ U.S.A.

TEL.: 520-334-1114 ▪ E-MAIL: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu

Web site: www.cbmcint.org Please direct any requests or change of address to: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu

 

 

Pēdējās izmaiņas: Pirmdiena, 12 marts 2018 20:05
 

Nākošā tiešraide:

svētdien, plkst. 11:00

Tuvākie pasākumi

Pie Mar 29 @11:00 -
Lielās piektdienas dievkalpojums
Sv Mar 31 @07:00 -
Lieldienu rīta dievkalpojums
Sv Mar 31 @11:00 -
Dievkalpojums
Pir Apr 01 @12:00 -
Meklē Lieldienas VBD
Pie Apr 05 @19:00 -
Pateicību un lūgšanu vakars
Sv Apr 07 @11:00 -
Dievkalpojums

Apmeklētāji

Šobrīd klātienē ir 177 viesi 

mūs atrast

Platā iela 13, Ventspils, Latvija, LV-3601

Kancelejas darba laiki

T. 10.00-18.00 P.9.00-17.00

Iespēja ziedot

Tev ir iespēja piedalīties draudzes darbā, ziedojot tam savus finansu līdzekļus.

lasi vairāk